Ager-stedmoderblomst

Viola arvensis

Violfamilien (Violacea)

1-årig på åben frugtbar bund, med 5-30 cm høj, ofte grenet stængel. De spredte blade er ovale lancetagtige og tandede; akselblade fjersnitdelte med lancetformet spids. Blomstrer april-oktober med hvide til gulhvide 5-tallige blomster på 8-15 mm. Sporen ligeså lang som bægervedhæng. Bestøves af insekter (især bier). Frugten er enrummet kapsel, der sidder på opret stilk og åbner sig eksplosionsagtigt.

I naturmedicinen bruges de overjordiske skud som udrensende middel, slimløsnende og mod bronkitis og kighoste. Planten blev i farmakopéen kaldt Herba Jaceæ og afkog heraf anvendtes som lindring ved hudsygdomme og kløe.
Planten indeholder flavonoider, metylsalicylat, et saponin, gummi hapiks og slim

Navnet stedmoderblomst fortælles ofte at associere til, at det nederste kronblad (stedmoderen) sidder på to 'stole', mens de to øverste (stedbørnene) må sidde på samme 'stol', mens stedmoderens 2 egne børn (de sidestillede kronblade) sidder på hver sin 'stol'.
Brøndegaard skriver dog i sin bog 'Plantenavnenes abc' (Rosenkilde & Bagger, 1987), at navnet skyldes blomsten lighed med et ansigt, som ofte kunne se vrantent ud (det er dog mest tydeligt i de forædlede former). I bogen nævnes en lang række folkelige navne, der alle hentyder til ansigts-ligheden.

Det latinske navn arvensis kommer af 'arvum' som betyder mark eller ager.

På svensk hedder planten: Åkerviol
på norsk: Åkerstemorsblom
på engelsk: Field Pansy
på tysk: Acker-Stiefmütterchen

 

Foto taget ved Fakirskolen juli 2007

Ager-stedmoderblomst, foto lene verner Hansen